DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

ovoce a zelenina

           SEMENA OVOCE, ZELENINY,                                                 

      Ano, máme i semena ovoce. Nejenom proto, že dle některých názorů jsou rajčata a papriky ovocem, ale proto, že máme
- SEMENA JAHODNÍKU

        Známé MĚSÍČNÍ JAHODY (drobnější plod, kvetou a plodí celou sezónu) máme nejenom červené (Rujana) ale i žluté (Yellow wonder). 
        VELKOPLODÉ JAHODY jdou (některé) také pěstovat ze semene. Nabízíme odrůdy Delician F1, Grandian F1, růžově kvetoucí Florian F1 
a převislé Templation.

        

 

        Semen zeleniny nabízíme asi největší výběr z kamenných krámů. Seřazeny je máme dle abecedy, neb to je nejjednodušší. 

 -  AČOKČA. Pnoucí zelenina, jejíž plody upravujeme jako okurky
a papriky, s dekorativním listem.

- ARTYČOK zelený. 

- BOB  ZAHRADNÍ již málo známá zelenina, používaná zejména jako příloha ve středomořské (i staročeské) kuchyni.

- BROKOLICE. Nabízíme  květákové i výhonkové typy. Atlantis F1, Calabrese, rychlou Limba,Steel F1 a červenou Miranda.

- CELER. Máme pět bulvových: Maxim, Asterix F1, Albin, Kompakt, Neon, listový Jemný a řapíkatý Helios a Malachit. 

- CIBULE. Zde je větší výběr. Kromě jarní cibule (sejeme na jaře) v barvě žluté (kulatá Všetana, Wellina, Štuttgartská, Sturon, Klaria, hybridní Aeneus F1, obří Globon, úzká-dlouhá Tosca), červené (osvědčená Karmen, Lilia) a bílé (Albienka, maxi Southport a lahůdková Pompei
a Ranila) cibuli na nať - svazkování (Rosa di Firence) máme ozimou (Augusta, Hiberna a noviku Winteria),  
sečku setou na jaře ( Snow-queen, Long white Koshigaya) sečku setou na jaře a podzim (Kaj) a žlutou (Ambition F1) a červenou (Camelot F1) šalotku.

- CIZRNA - římský hrách

- CUKROVKA - řepa cukrovka sice asi nikdy nebude na našich zahrádkách masivně pěstovaná, ale například "řepánky" si bez ní neuděláme.  

- ČEKANKA. "Dívky čekaly na své milé, vracející se z války. Bohužel se některé nedočkaly. A z jejich slz a modrých očí vyrostla bylina s modrými květy, rostoucí na krajích cest." Kromě této krásné květiny pěstujeme Čekanku jako salát. Máme dvě červené, zelenou a k rychlení na puky. 

- ČERNÝ KOŘEN. Ozimá zelenina k časně jarní sklizni. 

- ČÍNSKÉ ZELÍ - PAK CHOI. Je nenáročná, rychle rostoucí zelenina. Používáme ji většinou jako salát. Nabízíme v třech kultivarech. 

-FAZOLE KEŘÍČKOVÉ nabízíme klasické zelené na lusk i fazole (odr. DELINEL, BONA, GAMA) žluté na lusk i fazole (MAXIDOR, AINAGOLD, BERNGOLD, SONESTA), zelené velmi chutné tzv. máslové (HAWAII, GUSTY, FLEURET),s červe- nobílým a fialovým luskem (ROCCO, PURPLE QUEEN), jejich SMĚS a fazolky na semena (NUGETKA
se sv. hnědým semenem, černobílou YIN YANG a KONTRA s velkým bílým semenem).

-FAZOLE PNOUCÍ pěstujeme na opoře. Můžeme vytvářet i různá zákoutí, domečky pro děti, stěny... Na lusk a plod pěstujeme zelené BELMONTE, NECTARKONIGIN, úzký extra jemný lusk má MONTE BELLO, plochý zelený lusk LIMCA SUPERMARCONI, plochý žlutý lusk MERAVIGLIA DI VENEZIA, žlutý lusk GOLDMARIE, červenobílý BORLOTTO DI VIGEVANO, fialový A COSSE VIOLETTE, bílým velkým plodem se pyšní ALBENA a PIEKNY JAS, velkým fialovohnědým SCARLET a samozřejmě FAZOL ŠARLATOVÝ. Jako fazolové lusky se pěstuje i používá VIGNA ČÍNSKÁ METRO (lusk až metr dlouhý) 

- FENYKL HLÍZNATÝ. Fenykl je nás zatím málo rozšířená zelenina, vyniká svou výraznou aromatickou chutí. Od setí do sklizně potřebuje 70 dní. Poskytuje ploše kulaté, leskle bílé hlízy odolné k vybíhání. Dobře vyzrálé řapíky z pozdní říjnové sklizně jsou krátkodobě skladovatelné (do Vánoc).

- HOŘČICE ČÍNSKÁ Rostliny mají zelené, nebo červené listy s výraznou hořčičnou chutí, listy se v raném stadiu využívají na salát, dospělé se upravují dušením. Nabízíme zeleno a červeno listou a dekorativní, výrazně stříhanou červenolistou odrůdu.

- HRÁCH nedílná součást jídelníčku. Máme jak klasické odrůdy velmi raný, chutný, úrodný OSKAR, sladký drobnoplodý CETRIS, zajímavý, jakoby bez listů KUDRNÁČ, sladkou GLORIOSU, ZÁZRAK Z KELVEDONU, který se dá jíst i s luskem (vše keříčkové) tyčkový ALDERMAN, tyčkový cukrový (jí se lusk) SWEET SALOME, cukrový keříčkový AMBROSIA  a hrách s fialovým luskem DÉSIRÉE. Hrách máme i ve větším balení.

- CHŘEST. Vytrvalá rostlina k jídlu i k okrase.

- IBIŠEK - OKRA méně známá zelenina, používaná hlavně
v řecké kuchyni.

- KAPUSTA KADEŘAVÁ - KADEŘÁVEK. Listová zelenina hlavně na zimu. Máme nejen klasickou zelenou a červenou variantu, ale i málo známou, velmi dekorativní celokrajnou (odr. Nero di toscana)

- KAPUSTA HLÁVKOVÁ. raná, či pozdní, do polévek...

- KAPUSTA RŮŽIČKOVÁ. Nemusím asi popisovat. Je dobrá nejen
v polévce, skuste například místo zelí s vepřovým. Nabízíme odrůdy CASSIOPEA, GRONINGER a hybridy DANET F1 a LUNET F1

- KAPUSTA KRMNÁ. Oficiálně pro zvířata, ale její stvoly jsou tak sladké.

- KEDLUBNY. Rané, pozdní, bílé, modré... (dle ranosti od nejranějších - bílé: LUNA, ADRIANA, MORAVIA, DELIKATESS WEISSER, KORIST F1, SPARTA F1, TROJA F1, GASTON F, a GIGANT a modré - DELIKATESS BLAUER, AZUR, MODRAVA F1, BLANKYT, PURPURAN F1, VIOLETA)

- KOZLÍČEK - POLNÍČEK, listová zelenina, kterou používáme jako salát, či špenát.

- KUKUŘICE, Kukuřice setá cukrová je teplomilná zelenina s vysokými nároky na vláhu. Vyséváme začátkem května. Cukrovou kukuřici sklízíme v mléčné zralosti. POZOR, pokud je cukrová kukuřice vyseta v blízkosti (100 – 300 m dle povahy terénu a přítomnosti přirozené zábrany, např. živého plotu, hradby stromů, atd.) jiné kukuřice (krmné, pukancové, okrasné) může dojít k vzájemnému opylení a zrna cukrové kukuřice ztrácí svou příjemnou sladkost!

- KUKUŘICE PUKANCOVÁ, Jantár F1, úrodný hybrid pukancové kukuřice, vyššího vzrůstu, s jednou až dvěma odnožemi, středně velkým kulovitým zrnem. K výrobě popkornu.

- KVĚTÁK. Trošku náročnější zelenina, ale Vám určitě nebude dělat potíže. Máme následující odrůdy: velmi raná BORA, kterou můžeme sít po celou sezónu, ranoý IGLOO, ten můžeme jíst i syrový a posledních pár sáčků anglické odrůdy ALL THE YEAR ROUND, polopozdní SNOW LADY, žlutou VERONICU.

- LEN SETÝ OLEJNÝ. Vyniká jemnou nasládlou chutí, je ceněn hlavně jako světlý posyp na pečivo. Rostliny jsou nízké až středně vysoké, s blankytně modrou barvou květů. Letos asi nebude.

- LILEK VEJCOPLODÝ, ČESKÝ RANÝ, odrůda přizpůsobena chladnějším klimatickým podmínkám, plod vejcovitého tvaru má tmavofialový lesklý povrch a pevnou, smetanově bílou dužninu. Rovněž tmavý je BLACK BEAUTY. Kromě nich máme červený TURKISH ORANGE, fialově bíle pruhovaný TSAKONIKI a ve směsi barev. 

- LUFA, popínavá rostlina z Asie. Růst je bujný a vytvoří dva až tři metry vysokou, svěže zelenou dekorativní listovou stěnu doplněnou velkými svítivě žlutými květy. K jídlu používáme jen mladé příjemně aromatické, šťavnaté, křehké plody. Můžeme je použít do salátů, vařit, dusit s masem nebo nakládat. Z plně zralých plodů lze vyrobit výborné přírodní masážní mycí žínky.

 

- MÁK. Nabízíme jak modrý, tak bílý (barva semene) s ořechovou chutí.

- MANGOLD. Vyséváme dle odrůdy od konce března, sklízíme průběžně dle dorůstání. V roce poskytuje několik sklizní. Nevybíhá do květu. Nahrazuje špenát. Máme listovou odrůdu Gator a různě barevné řapíkaté oodrůdy. Zelenou, žlutou, červenou i ve směsi.

- MELOUN. Nabízíme meloun cukrový i vodní. S peckami i bez. Dužniny barvy žluté, oranžové, červené...  Celkem 16 odrůd.

- MOCHYNĚ PERUÁNSKÁ. Pěstujeme podobně jako rajčata. Rostliny kvetou hnědožlutě, po odkvětu vytvářejí v žlutooranžovém srostlém kalichu (lampiónku) po jediné, stejně zbarvené bobuli velikosti velké třešně. Chutnají sladkokysele, mají jahodovou příchuť a vůni po ananasu. Jsou velmi šťavnaté a mají vysoký obsah vitamínů A a C. 

- MRKEV. Rané odrůdy pro letní a podzimní sklizeň se sejí co nejdříve na jaře se sklizní v letních měsících převážně pro přímý konzum, nebo v polovině června se sklizní v říjnu a využitím nejen k přímému konzumu, ale i ke skladování.  Pozdní odrůdy jsou určeny pro setí z raných výsevů co nejdříve na jaře a sklizeň v podzimních měsících. Mají využití zejména pro uskladnění a pro zpracování. Nabízíme cca 30 odrůd. 

 

 

- OKURKY NAKLADAČKY. Máme velký výběr osvědčených odrůd. Hruboostné Blanka F1, Bohemia F1, Chantal F1, Iwonne F1, Jitka F1, Regina F1... Partenokarpické Alhambra F1, Anya F1, Dafne F1, Gracie F1, Najada F1 (kterou můžete používat i jako salátovku) a Zuzana F1 . Hustoostné Fatima F1, Charlotte F1, Ornello F1 a Otello F1,  partenokarpické Elisabeth F1, Harriet F1, Karlos F1. Určitě jste si všimli, že u všech je značka "F1". Ano, nyní jsou všechny okurky hybridní. Většina je výrazně odolná plísni, geneticky nehořké a partenokarpické nepotřebují ani opylit. Jen si vybrat. 

- OKURKY SALÁTOVKY. Také salátovky jsou dnes všechny hybridní. Většina je více, či méně odolná plísni, geneticky nehořká... Na záhon, či do foliáků máme následující odr. Aikon F1, Amanda F1, Cheer F1, Lili F1, Marlen F1, Perseus F1 a vysloveně pro pole velmi odolnou Linda F1 (zde upozorňuji na nutnost vysít celý sáček. Linda je pouze samičí. Proto je přidán opylovač.). A vysloveně pro fóliáky Livie F1. Pro pěstování v nádobách nabízíme speciální salátovku Buch Champion F1.

- OKURKY HADOVKY - Partenokarpické do skleníku. Ty jsou jako předešlé. Hybridní, odolné, geneticky nehořké, navíc nepotřebují opylení a liší se hlavně délkou. Nabízíme 18 hybridů v délce 10 - 50cm.

- PAPRIKY. Na různých odborně se tvářících článcích, pořadech mne fascinuje jistota doporučit jednu nejlepší cokoliv, zde papriku. Škoda, že nejsem mediálně známá "odbornice". Pak bych neměl cca 120 paprik a stále nechtěl další. Měl bych jednu, tu nej... Škoda. Proto Vám nabídnu některé z mojí nabídky: Amy, Amyka F1, Amykus F1 nenáročná, úrodná, zeleninová  žlutobílá. Hamík není největší, ale slaďoučká... Theos F1, Alceo F1 obří, lamio typ. Tamina F1, Jablina F1, Pralinka - rajčinové...  Červené, oranžové kapie, klasika Rubinova, Slovana... Sladké i pálivé kozí rohy, beraní rohy, volské rohy. A pálivé - mírně, středně, silně... Od PCR po Carolina Reaper, Trinidat scorpion, Naga Morich, pět různých Habaněro, Penis pepper.... A samozřejmě novinky - Rela, Srilanus, Somborius...

- PASTINÁK. V kuchyni používáme jako petržel. Pěstuje se ale podstatně lépe. Máme tři odrůdy Kamo, Bielas, Dlouhý bílý.

- PATIZON. Patizon je plodina spadající do skupiny tykví se stejnými pěstitelskými nároky. Sklízíme mladé plody, které nakládáme nebo zpracujeme jako cukety. Starší, vyzrálé plody s pevnou slupkou můžeme skladovat do konce roku. Kromě známého bílého máme žlutý, tmavě zelený a jejich směs.

- PEKINGSKÉ ZELÍ. Zelenina dříve známá jako Čínské zelí.  Pěstujeme převážně pro podzimní sklizeň s doporučeným výsevem kolem 15. července. Nyní ale máme také hybrid Manoko F1, který lze pěstovat celý rok. Stále větší oblibu získává červené pek. zelí Scarvita F1.

- PETRŽEL KOŘENOVÁ. Kromě známých a osvědčených odrůd Hanácká, Olomoucká, Orbis a Atika, obří Efez či Troja superbílé Alba máme i kratší Dobru a Koniku, vhodné i do těžších půd. 

- PÓR. Letní Starozagorski Kamuš, Lungo Della Riviera, Zwtserse Reuzen, Bystrín F1, letní až podzimní Golem a Moravín F1, zimní Elefant, Odrín F1, Titus a Winter Giant.

- RAJČE. Zase jedna zelenina, kde si nemohu vybrat. Já osobně to mám o to těžší, že jsem dlouho rajčata nejedl. Za to, že je nyní jím, můžete Vy. Přinesli jste mi na ochutnání (i bednu od banánů).... 

 

 

Proto: Kromě klasiky Start F1, Tornádo F1, Stupické polní... dalších CCA 100(!) sort. Proto jenom minimum informací ve zkratce CH = cherry, třeňové... D = datlové, Ž = žebernaté, V = velké, obří, O = oválné, M = menší až střední. B = biftekové, S = střední až velké, VR = velmi rané, R = rané, PR = polorané, PP = polopozdní, P = pozdní. Nebude-li barva napsána = červené. Zbytek budu vypisovat. Srovnáno dle abecedy.

ADAM F1 PR, S nepraská, ADONIS R, S, nepraská, ANANAS B, V, žluté, ANDINE CORNUE PR, paprikové, V, APRIKOLA F1 R, CH, oranžové, ARTISAN GOLDEN BUMBLE BEE CH, žlutooranžové, žíhané, ARTISAN GREEN TIGER podlouhlé, špičaté menší, zeleno žlutě žíhané, ARTISAN PURPLE BUMBLE BEE CH, purpurové se zeleným žíháním, ATERON F1 PP, S, nepraská, skladovatelné,  

BEJBINO F1 VR, CH,  BIBI R, CH, BIG MAMA F1 V, masité tvar srdce, BLACKBALL PP, M, černé,  BLACK CHERRY CH, hnědofialové,  BLACK OPAL CH, tmavě hnědé až fialové,  BLACK PLUM M, O, švestkové, černo červené, BLACK ZEBRA  S, temně karmínové se zeleným žíháním,  BLUMKO R, M, O, švestkové,  BROWN BERRY CH, hnědé,  BRUNITO F1 PR, nepraská, tmavě červené do hněda, BRUTUS PR, V, Ž, až 1 kg, BÝČÍ SRDCE - OXHEART P, V, B, tvar býčí srdce, 

COSTOLUTO FIORENTINO Ž, V.  COSTOLUTO GENOVESE PR, V, B, Ž, CITRINA  P, S, žluté, tvaru citronu.  COCKTAIL CRUSH F1 S-V, odolné plísni.  CONSUELO F1 CH, odolné plísni  CRIMSON CRUSH F1 S-V, odolné plísni, CUOR DI BUE P, V, Ž obsahuje málo semen. CURRANTO F1 VR, CH i k sušení Ještě máme asi 15 keříčkových. 

DAGMAR F1  V, nepraská.  DAFNE F1  R,S, nepraská,  DATLO  D, pevné, oranžové,  DELIKANO F1  R, M, O.  DIVOKÉ - WILD TOMATO R, rybízové, odolné i jako keř.   DUO  PR, M zelenéaž červené se žlutým žíháním.

EVERGREED  V,B, zelené.

GALLANT F1  R, S, nepraská.  GARDENBERRY F1  R, CH tvaru jahod.  GENNARO F1  PP, V, O, vynikající na kečup.    GIGANTOMO F1  V, B, plod cca 1 kg.   GOLDKRONE  VR, CH, žluté.   

HARDY F1  P, V, B, dobře skladovatelné.   HARZFEUER F1 PP, S, nepraská.   HERODES PR, V, ,B tvar srdce.    HOMESTEAD  P, V plod až 500gr.   HONEYCOMB F1   CH, velmi sladký.    HUGO   PP, VB paprikový tvar.   

CHARMANT F1  CH, odolné plísni.  CHEROLLA F1 CH, odolné plísni.

IDYLL  rybízové.    ILDI   rybízové, žluté.    INDIGO ROSE PP, S, černé, červená dužina

JAHODO R, CH, tvar jahody.   JAPANESE BLACK TRIFELE  V, B, býčí srdce, tmavé, do hněda.

KNOCKOUT F1  V,B,Ž.    KRAKUS  V.     

LIMETTO F1  CH, zelený plod.       LITTLE SWEETHEART  B, malé býčí srdce.    

MALINOWY OZAROWSKI  V, růžový.    MANDAT F1  D, velmi plodný.    MOUNTAIN MAGIC F1 CH, nepraská, geneticky odolné plísni.   

 

NIKI ZEL F1  R, S.     

ODAT F1   VR, D, nepraská.    ORANGE WELLINGHTON F1   V, B, Ž, oranžové, velmi chutné.    ORANO F1    VR, CH, oranžové.     ORKADO F1   PR, V, nepraská.    

PÁLAVA F1     PR, S-V.      PARTO F1  PR, nepraská.      PEDRO F1   S, nepraská.      PERUN   R, žluté hruštičkovité.     PITHAGORA F1  P, V, B, plody až 500gr.      POLLICINO F1   R, D.        

RADANA   PR, hruštičkovité.       ROSE SRUSH F1   V, B, růžové.    ROSELADY F1  PR, V, tmavě růžové.     ROSELLA   CH, tmavě růžová s hnědým přelivem.     RUBINKA   R, CH, nepraská.      RUBYLICIOUS F1   CH, sladké, odolné plísni.     

SANMARO F1    PP, V, O, B.      SAN MARZANO 3    P, O.      SCATOLONE 3    PP, S, paprikové     SHIMMER F1  plod cca 40gr. šišatý se špičkou, hnědo červ. základ, zeleně žíhaný.     SLÁVA PORÝNÍ  PR, S.     SONET F1   PR, V, O.     SPENCER    CH, nepraská.   START S F1   R, S.       STRILLO F1    R, CH.     STUPICKÉ POLNÍ RANÉ    VR, S.     STUPICKÉ SKLENÍKOVÉ   PR, S, nepraská.    SUNGOLD F1     R, CH, oranžové, jedno z nejsladších.     SUNGREEN F1   CH, zelené.    SUNCHOCOLA F1    R, CH, tmavě červené do hněda.    SUNLEMON F1  R, CH, žluté.    SUPERMAMA F1    V, O, velmi velká.    SWEET APERITIF   CH, jedno z nejsladších.       TAIKO   R, M, O, paprikový typ, žlutá.    

TAMINA   VR, S.     TASTIER F1   PR, CH,  nepraská.    TIGRINO    R, CH, hnědočervené se zel žíháním.    TIPO F1  PR, V, nepraská.   TORINO F1    R, S-V.     TORNÁDO F1   PR, S-V, nenáročné.    TORO F1  VR, S.   TSCHEERNIJ PRINZ  V, B, fialově hnědé s tmavě karmínovou dužinou.   

URAGAN F1   PR, S, odolný.    

VALDO     R, D.     VOYAGE  (REISE)   silně žebernaté, až je možné i oddělovat jednotlivé dílky.    

WHITE SENSATION     S bílé, lehce do žluta.

YELLOW GAZZI RIBBED    P, V, sl.Ž, oranžové plody až 500gr. těžké.  YELLOWSTONE   PP, V, B, sl.Ž, žluté.

ZLATAVA   PR, S, nepraská, oranžová s červ.dužinou.

      Nízké do truhlíků: žluté AZTEK, oranžové VENUS a červené BAJAJA, GARDENPERLE, MASKOTKA, TOMFALL, převiSlé TUMBLING TOM RED, TUMBLING TOM YELLOW vše cherry. A na záhon, či větších nádob červené velké DARINKA F1, DIANA, JITKA  biftekové PAVLÍNA, oválné (na kečup) ODEON, ORBIT, RIO GRANDE, ROMA, ŠEJK, TERION, oranžové střední ORANŽE a žluté cherry MINIGOLD. a jako novinka geneticky odolná plísni MOUNTAIN MERIT F1 s velkými, ploše  kulovitými plody.

- REBARBORA. Kdysi se mi omylem místo marmelády povedla šťáva, vynikající na žízeň. Jinak je to i velmi dekorativní rostlina vhodná například k zahradním jezírkům.

 -ŘEDKEV je větší ředkvička. Mnoho jazyků je od sebe ani nerozlišuje. Máme dvě odrůdy oblíbené (a léčivé) černé Kulatá černá a Panter, , bílou obří i normální dlouhé Jarola F1 a Japana F1, bílou kulatou Acord, žlutou Lutea, červenou Karmina a červenobílou Red Meat.

- ŘEDKVIČKA - všichni ji známe, většině z nás chutná. Asi nemá cenu jmenovat všechny odrůdy červené, červenobílé, bílé a žluté ředkvičky. Máme ale i fialovou, fialovo bílou, dlouhé i kulaté, na jaro i na celý rok. 

- ŘEPA SALÁTOVÁ - nejznámější je asi Červená kulatá. Kromě ní máme kulaté Bicores a Momopoly, delikátní Pablo F1. Podlouhé Alexis, Karkulka a Monorubra. Žlutou kulatou Boldor F1, bílou Avalanche
a červenobíle pruhovanou Anello.

- SALÁT. Rozmanitost této zeleniny neustále stoupá. Už máme nejen hlávkový a listový salát, ledový salát... Chřestový salát, kde jíme také stonek, obří i droboučký Římský salát... Máme saláty zelené, červené, hladké a kudrnaté... K pěstování na jaře, v létě, na podzim i ozimé.
K pěstování na záhoně, ve skleníku, doma v truhlíku.... Nově salát skupiny Batavia. Máme i saláty
k rychlé sklizni mladých listů....

- SÓJA nevím, co říci,... je to zdravý...

- ŠPENÁT - bez něj se Pekek námořník neobejde. Proto si ho pěstujeme také. A ne jen pro množství železa, kde se ukázalo, že jsme pomalu století opakovali numerickou chybu.  Máme listový špenát Harp F1
a tři až čtyři odrůdy hlávkového.

- JAHODOVÝ ŠPENÁT - zde jíme nejenom list, ale i červený plod.

 - NOVOZÉLANDSKÝ ŠPENÁT - nenáročná rostlina s chutnými listy. 

- ŠRUCHA - do nedávna skoro neznámá salátová zelenina. Naprosto nenáročná na pěstování.

- ŠTĚRBÁK. V Itálii a Francii je považován za nezbytný doplněk každého zeleninového salátu, zvláště proto, že díky obsahu intybinu povzbuzuje chuť k jídlu. Všechny endivie vytváří velké hlávky, které stále houstnou a vnitřní část je proto vybělena a je nejlahodnější.

- ŠŤOVÍK je bohužel podceňovaná, na pěstování nenáročná trvalka. Lze ji pěstovat i na mírně zastíněných místech. Sklizeň je možná každé 3 – 4 týdny, listy jsou nejjemnější od dubna do května. Šťovík spolehlivě přezimuje. Konzumují se dobře vyvinuté listové růžice nebo jen samotné mladé listy bez řapíků. ve formě různých osvěžujících salátů, lze z něj připravit i jarní polévky. Výborné je rovněž maso obalené listy šťovíku a zapečené. Další použití je možné jako dochucovadlo do omáček či pomazánek.

- TUŘÍN.  Občas se někdo diví, že ho mám. Proč bych neměl. Dobře roste, dobře chutná... Mám dvě různé odrůdy. 

- TYKEV. Další zelenina, na kterou bych potřeboval půlku krámu. Mám nejenom cca 15-20 různých CUKET (zelené, žluté, béžové, velké, malé, kulaté...). ŠPAGETOVOU DÝNI (uvaříme v celku, rozřízneme a vidličkou vytahujeme "špagety"), OLEJNOU na semínka, MUŠKÁTOVÉ na vaření, VELKOPLODÉ na kompoty, DEKORAČNÍ na vyřezávání na Halloween
(i ty se samozřejmě dají jíst), zelenou a žlutou ACORN typ, Tři různé NA ROUBOVÁNÍ okurek a jiných a samozřejmě 9 různých HOKKAIDO. Celkem asi 50 odrůd + okrasné, které se3 také dají jíst (jsou moc dobré).  

 VODNICE. Bílé (AMELIE F1, ANDY F1, OASIS F1, TOKYO CROSS F1), bílo fialové (PURPLE TOP WHITE GLOBE) .

- ZELÍ, u nás nejranější ZORA, letní červené MARS, polorané zelené ZEUS F1, pozdní zelené MEGATON F1, červené POUROVO, pro celo- roční pěstování MINICA F1 a špičaté zelené MURDOC F1 a červené KALIBOS.