Založit webové stránky nebo eShop

ovoce a zelenina

           SEMENA OVOCE, ZELENINY, LÉČIVEK A KOŘENÍ...              

      Ano, máme i semena ovoce. Nejenom proto, že dle některých názorů jsou rajčata a papriky ovocem, ale proto, že máme
- SEMENA JAHODNÍKU

        Známé MĚSÍČNÍ JAHODY (drobnější plod, kvetou a plodí celou sezónu) máme nejenom červené (Rujana), ale i bílé (Alpine red & cream) a žluté (Yellow wonder). 
        VELKOPLODÉ JAHODY jdou (některé) také pěstovat ze semene. Nabízíme odrůdy Delician F1, Grandian F1, růžově kvetoucí Florian F1 
a převislé Templation.

        Přechodem mezi měsíčními a velkoplodými jsou jahody Sweet fresca, mimořádně vhodné do nádob. 

 

        Semen zeleniny nabízíme asi největší výběr z kamenných krámů. Seřazeny je máme dle abecedy, neb to je nejjednodušší. 

- ARTYČOK máme jak zelený, tak červený. Semínka z Anglie.

- BOB  ZAHRADNÍ již málo známá zelenina, používaná zejména jako příloha ve středomořské (i staročeské) kuchyni.

- BROKOLICE. Nabízíme  květákové i výhonkové typy. Atlantis F1, Calabrese, Lucky F1, Quarantina a Vitamina.

- CELER. Máme čtyři bulvové: Maxim, Asterix F1, Albin, Neon, listový a řapíkatý. 

- CIBULE. Zde je větší výběr. Kromě jarní cibule (sejeme na jaře) v barvě žluté (kulatá Dagmar, Všetana, Štuttgartská, obří Globo, úzká-dlouhá Tosca a Elista), červené (osvědčená Karmen, na řezu pruhovaná Grenada a loňská novinka Lilia) a bílé (Albienka, maxi Southport a lahůdková Pompei) máme ozimou (Augusta, Hiberna), zimní sečku (gerda, Kaj) a žlutou (Ambition F1) a červenou (Camelot F1) šalotku.

- CIZRNA - římský hrách

- CUKROVKA - řepa cukrovka sice asi nikdy nebude na našich zahrádkách masivně pěstovaná, ale například "řepánky" si bez ní neuděláme.  

- ČEKANKA. "Dívky čekaly na své milé, vracející se z války. Bohužel se některé nedočkaly. A z jejich slz a modrých očí vyrostla bylina s modrými květy, rostoucí na krajích cest." Kromě této krásné květiny pěstujeme Čekanku jako salát. Máme dvě červené, zelenou a k rychlení na puky. 

- ČERNÝ KOŘEN. Ozimá zelenina k časně jarní sklizni. 

- ČÍNSKÉ ZELÍ - PAK CHOI. Je nenáročná, rychle rostoucí zelenina. Používáme ji většinou jako salát. Nabízíme v pěti kultivarech. 

- FAZOLE. Keříčkové zelené, žluté, fialové, či ve směsi. 
tyčkové
fialový, červený, zelený a žlutý normální lusk, zelené a žluté s plochým luskem, bílé a barevné obří a dlouhé úzké Vigna. (celkem 23 různých odrůd)

- FENYKL HLÍZNATÝ. Fenykl je nás zatím málo rozšířená zelenina, vyniká svou výraznou aromatickou chutí. Od setí do sklizně potřebuje 70 dní. Poskytuje ploše kulaté, leskle bílé hlízy odolné k vybíhání. Dobře vyzrálé řapíky z pozdní říjnové sklizně jsou krátkodobě skladovatelné (do Vánoc).

- HOŘČICE ČÍNSKÁ Rostliny mají zelené, nebo červené listy s výraznou hořčičnou chutí, listy se v raném stadiu využívají na salát, dospělé se upravují dušením. Červenoůistá odrůda má výraznou křenovou chuť. Nabízíme také dekorativní, výrazně stříhanou červenolistou odrůdu.

- HRÁCH nedílná součást jídelníčku. Máme mimo jiné i cukrový hrách (jí se i s luskem), vynikající odrůdu Oskar a další. Hrách máme i ve větším balení.

- CHRYSANTHEMA Rychle rostoucí, nenáročná, s výrazně členitými listy, které mají chryzantémovou chuť a aroma, u starších listů výraznější.

- CHŘEST. Vytrvalá rostlina k jídlu i k okrase.

- IBIŠEK - OKRA méně známá zelenina, používaná hlavně v řecké kuchyni.

- KAPUSTA KADEŘAVÁ - KADEŘÁVEK. Listová zelenina hlavně na zimu. Máme nejen klasickou zelenou a červenou variantu, ale i celokrajnou (odr. Nero di toscana)

- KAPUSTA HLÁVKOVÁ. raná, či pozdní, do polévek...

- KAPUSTA RŮŽIČKOVÁ. Nemusím asi popisovat. Je dobrá nejen v polévce, skuste například místo zelí s vepřovým.

- KAPUSTA KRMNÁ. Oficiálně pro zvířata, ale její stvoly jsou tak sladké.

- KEDLUBNY. Rané, pozdní, bílé, modré... (Dvorana, Blankyt, Luna Azur, Moravia, Violeta, Kartago, Viola a Gigant. Hybridní: Modrava F1, Troja F1, Ballot F1, Korist F1. Staronově i Sparta F1.).

- KIWANO, africká okurka. Zajímavá teplomilná zelenina.

- KOZLÍČEK - POLNÍČEK, listová zelenina, kterou používáme jako salát, či špenát.

- KUKUŘICE, Kukuřice setá cukrová je teplomilná zelenina s vysokými nároky na vláhu. Vyséváme začátkem května. Cukrovou kukuřici sklízíme v mléčné zralosti. POZOR, pokud je cukrová kukuřice vyseta v blízkosti (100 – 300 m dle povahy terénu a přítomnosti přirozené zábrany, např. živého plotu, hradby stromů, atd.) jiné kukuřice (krmné, pukancové, okrasné) může dojít k vzájemnému opylení a zrna cukrové kukuřice ztrácí svou příjemnou sladkost!

- KUKUŘICE PUKANCOVÁ, Jantár F1, úrodný hybrid pukancové kukuřice, vyššího vzrůstu, s jednou až dvěma odnožemi, středně velkým kulovitým zrnem. K výrobě popkornu.

- KVĚTÁK. Trošku náročnější zelenina, ale Vám určitě nebude dělat potíže. Máme následující odrůdy: velmi raná Bora, polopozdní Snow Lady, žlutou Veronicu a směs různých barev.

- LEN SETÝ OLEJNÝ. Vyniká jemnou nasládlou chutí, je ceněn hlavně jako světlý posyp na pečivo. Rostliny jsou nízké až středně vysoké, s blankytně modrou barvou květů.

- LILEK VEJCOPLODÝ, Český raný, odrůda přizpůsobena chladnějším klimatickým podmínkám, plod vejcovitého tvaru má tmavofialový lesklý povrch a pevnou, smetanově bílou dužninu. Rovněž tmavá je ..., kromě ní máme bílý, růžově fialový a ve směsi barev.

- LUFA, popínavá rostlina z Asie. Růst je bujný a vytvoří dva až tři metry vysokou, svěže zelenou dekorativní listovou stěnu doplněnou velkými svítivě žlutými květy. K jídlu používáme jen mladé příjemně aromatické, šťavnaté, křehké plody. Můžeme je použít do salátů, vařit, dusit s masem nebo nakládat. Z plně zralých plodů lze vyrobit výborné přírodní masážní mycí žínky.

 

- MÁK. Nabízíme jak modrý, tak bílý (barva semene) s ořechovou chutí.

- MANGOLD. Vyséváme dle odrůdy od konce března, sklízíme průběžně dle dorůstání. V roce poskytuje několik sklizní. Nevybíhá do květu. Nahrazuje špenát. Máme listovou odrůdu Gator a různě barevné řapíkaté oodrůdy. Zelenou, žlutou, červenou i ve směsi.

- MELOUN. Nabízíme meloun cukrový i vodní. S peckami i bez. Dužniny barvy žluté, oranžové, červené...

- MOCHYNĚ PERUÁNSKÁ. Pěstujeme podobně jako rajčata. Rostliny kvetou hnědožlutě, po odkvětu vytvářejí v žlutooranžovém srostlém kalichu (lampiónku) po jediné, stejně zbarvené bobuli velikosti velké třešně. Chutnají sladkokysele, mají jahodovou příchuť a vůni po ananasu. Jsou velmi šťavnaté a mají vysoký obsah vitamínů A a C. 

- MRKEV. Rané odrůdy pro letní a podzimní sklizeň se sejí co nejdříve na jaře se sklizní v letních měsících převážně pro přímý konzum, nebo v polovině června se sklizní v říjnu a využitím nejen k přímému konzumu, ale i ke skladování.  Pozdní odrůdy jsou určeny pro setí z raných výsevů co nejdříve na jaře a sklizeň v podzimních měsících. Mají využití zejména pro uskladnění a pro zpracování. Nabízíme cca 20 odrůd. 

 

 

- OKURKY NAKLADAČKY. Máme velký výběr osvědčených odrůd. Hruboostné Admira F1, Bára F1, Blanka F1, Bohemia F1, Chantal F1, Iwonne F1, Regina F1... Partenokarpické Anya F1, Dafne F1. Hustoostné Fatima F1, Chantal F1, Ornello F1 a partenokarpické Elisabeth F1, Harriet F1, Sonada F1 a Zsofi F1. Určitě jste si všimli, že u všech je značka "F1". Ano, nyní jsou všechny okurky hybridní. Většina je výrazně odolná plísni, geneticky nehořké a partenokarpické nepotřebují ani opylit. Jen si vybrat. 

- OKURKY SALÁTOVKY. Také salátovky jsou dnes všechny hybridní. Většina je více, či méně odolná plísni, geneticky nehořká... Na záhon, či do foliáků máme následující odr. Cheer F1, Lili F1, Markyza F1 a velmi odolnou Linda F1 (zde upozorňuji na nutnost vysít celý sáček. Linda je pouze samičí. Proto je přidán opylovač.).

- OKURKY HADOVKY - Partenokarpické do skleníku. Ty jsou jako předešlé. Hybridní, odolné, geneticky nehořké, navíc nepotřebují opylení a liší se hlavně délkou. 

- PAPRIKY. Na různých odborně se tvářících článcích, pořadech mne fascinuje jistota doporučit jednu nejlepší cokoliv, zde papriku. Škoda, že nejsem mediálně známá "odbornice". Pak bych neměl cca 120 paprik a stále nechtěl další. Měl bych jednu, tu nej... Škoda. Proto Vám nabídnu některé z mojí nabídky: Amy, Amyka F1, Superamy F1 nenáročná, úrodná, zeleninová  žlutobílá. Hamík není největší, ale slaďoučká... Theos F1, Alceo F1 obří, lamio typ. Tamina F1, Jablina F1, Klubíčko - rajčinové... Jaké asi bude Sluníčko, Žluťásek... Červené, oranžové kapie, klasika Rubinova, Slovana... Sladké i pálivé kozí rohy, beraní rohy, volské rohy. A pálivé - mírně, středně, silně... Od PCR po Trinidat scorpion, Naga Morich, pět různých Habaněro, Penis pepper....

- PASTINÁK. V kuchyni používáme jako petržel. Pěstuje se ale podstatně lépe. Máme tři odrůdy Albion F1, Bielas, Dlouhý bílý.

- PATIZON. Patizon je plodina spadající do skupiny tykví se stejnými pěstitelskými nároky. Sklízíme mladé plody, které nakládáme nebo zpracujeme jako cukety. Starší, vyzrálé plody s pevnou slupkou můžeme skladovat do konce roku. Kromě známého bílého máme žlutý, tmavě zelený a dva různé, málo obvyklé žlutozelené. 

- PEKINGSKÉ ZELÍ. Zelenina dříve známá jako Čínské zelí.  Pěstujeme převážně pro podzimní sklizeň s doporučeným výsevem kolem 15. července. Nyní ale máme také hybrid Manoko F1, který lze pěstovat celý rok.

- PETRŽEL KOŘENOVÁ. Kromě známých a osvědčených odrůd Hanácká, Olomoucká, Orbis a Atika máme i kratší Dobru, vhodnou i do těžších půd. 

- PÓR. Letní, podzimní, zimní... Starozagorski Kamuš, Columbus, Gigante suico, Elefant.

- RAJČE. Zase jedna zelenina, kde si nemohu vybrat. Já osobně to mám o to těžší, že jsem až do loňska rajčata nejedl. Za to, že je nyní jím, můžete Vy. Přinesli jste mina ochutnání (i bednu od banánů).... 
Proto: Kromě klasiky Start F1, Tornádo F1, Stupické polní... dalších 60(!) sort. Rybízové Idyl a Ildi (červené, žluté) Cherry, koktejlové Bejbino F1, Mini,  Strillo, Cherolla, Spencer, Sungold (oranžové, prý nejsladší), Sweet aperitiv, Sweet milion, žlutobílé Snow berry, hnědé Brown berry, černé Black opaal, zelené Limetto..., Datlové Mandat, Pollicino, Datlo, Valdo... Obří Brutus, Homestead,...  Černé  Indigo rose, zelené Green zebra, Artisan green tiger, Žluté Ananas, žluto oranž. Summer cider...(postupně zde doplním) To bylo vše tyčkové. Ještě máme asi 15 keříčkových....

- REBARBORA. kdysi se mi omylem místo marmelády povedla šťáva, vynikající na žízeň. 

 -ŘEDKEV je větší ředkvička. Mnoho jazyků je od sebe ani nerozlišuje. Máme dvě odrůdy oblíbené (a léčivé) černé, bílou obří i normální, žlutou, červenou a červenobílou.

- ŘEDKVIČKA - všichni ji známe, většině z nás chutná. Asi nemá cenu jmenovat všechny odrůdy červené, červenobílé, bílé a žluté ředkvičky. Máme ale i fialovou, dlouhou čevenou a černou. 

- ŘEPA SALÁTOVÁ - nejznámější je asi Červená kulatá. Kromě ní máme dalších cca 10 odrůd, kulaté, dlouhé. velké, malé...

- SALÁT. Rozmanitost této zeleniny neustále stoupá. Už máme nejen hlávkový a listový salát, ledový salát... Chřestový salát, kde jíme také stonek, obří Římský salát... Máme saláty zelené, červené... K pěstování na jaře, v létě, na podzim i ozimé. K pěstování na záhoně, ve skleníku, doma v truhlíku.... Máme i saláty k rychlé sklizni mladých listů....

- SÓJA nevím, co říci,... je to zdravý...

- ŠPENÁT - bez něj se Pekek námořník neobejde. Proto si ho pěstujeme také. A ne jen pro množství železa, kde se ukázalo, že jsme pomalu století opakovali numerickou chybu.  Máme tři a čtyři odrůdy, včetně listového.

- JAHODOVÝ ŠPENÁT - zde jíme nejenom list, ale i červený plod.

 - NOVOZÉLANDSKÝ ŠPENÁT - nenáročná rostlina s chutnými listy. 

- ŠRUCHA - do nedávna skoro neznámá salátová zelenina.

- ŠTĚRBÁK. V Itálii a Francii je považován za nezbytný doplněk každého zeleninového salátu, zvláště proto, že díky obsahu intybinu povzbuzuje chuť k jídlu. Všechny endivie vytváří velké hlávky, které stále houstnou a vnitřní část je proto vybělena a je nejlahodnější.

- ŠŤOVÍK je bohužel podceňovaná, na pěstování nenáročná trvalka. Lze ji pěstovat i na mírně zastíněných místech. Sklizeň je možná každé 3 – 4 týdny, listy jsou nejjemnější od dubna do května. Šťovík spolehlivě přezimuje. Konzumují se dobře vyvinuté listové růžice nebo jen samotné mladé listy bez řapíků. ve formě různých osvěžujících salátů, lze z něj připravit i jarní polévky. Výborné je rovněž maso obalené listy šťovíku a zapečené. Další použití je možné jako dochucovadlo do omáček či pomazánek.

- TUŘÍN.  Občas se někdo diví, že ho mám. Proč bych neměl. Dobře roste, dobře chutná... Mám tři různé odrůdy. 

- TYKEV. Další zelenina, na kterou bych potřeboval půlku krámu. Mám nejenom cca 15-20 různých CUKET (zelené, žluté, béžové, velké, malé, kulaté...). ŠPAGETOVOU DÝNI (uvaříme v celku, rozřízneme a vidličkou vytahujeme "špagety"), OLEJNOU na semínka, MUŠKÁTOVÉ na vaření, VELKOPLODÉ na kompoty, DEKORAČNÍ na vyřezávání na Halloween (i ty se samozřejmě dají jíst), zelenou a žlutou ACORN typ, Dvě různé NA ROUBOVÁNÍ okurek a jiných a samozřejmě 9 různých HOKKAIDO. Celkem asi 50 odrůd + okrasné, které sa také dají jíst (jsou moc dobré).  

 VODNICE. Kromě bílé (OASIS F1, TOKYO CROSS F1), bílo fialové (PURPLE TOP WHITE GLOBE, PRIMERA F1) mám i ŽLUTOU.

- ZELÍ. Rané, polorané, pozdní. Zelené, červené. Kulaté, špičaté... 

TOPlist